Du har sikkert oplevet det sammen som andre cykelryttere – det begynder at gøre ondt i bagen, når du er ude at cykle. Straks begynder man er ændre i placeringen på sadlen og måske også kørestillingen, for at undgå at man sidder på det ømme punkt. Her kommer nogle tips til at forebygge – og behandle – et siddesår.
Hvad er et siddesår?
Siddesår opstår ved en kombination af fugt og friktion under en cykeltur. Enten pga. hud mod hud eller hud mod cykelbuks. Altså en form for slitage under cykling. Reelt er der ofte ikke tale om et sår, men en siddebums, som kan være meget øm under cykling. Denne gnidningsmodstand bevirker ofte rødmen, og det kan udvikle sig til direkte siddesår, som dels er meget smertefulde, men også meget langvarige at behandle. Heldigvis er der flere ting du kan gøre for at forebygge siddesår.
Rigtige cykelbukser
Det første og vigtigste skridt er, at vælge et par gode cykelbukser. De skal sidde stramt så der ikke opstå unødvendig friktion. Derfor skal du altid vælge cykelbukser i den rette størrelse og også gerne med seler. Seler hjælper til at holde bukserne stramme. Og måske overflødigt – men alligevel – aldrig underbukser i cykelbukser!
Cykelbukser er, som med alt mulig andet, kvaliteten følger med prisen. Du kan købe cykelbukser til 200 kr. og du kan købe cykelbukser til 3.000 kr. Vi har selv meget gode erfaringer med de dyre bukser fra Vifra og Assos.
Nogle har forskellige cykelbukser, hvis de skal køre over flere dage. Det kan også flytte belastningen fra dag til dag.
Det anbefales også, at man vasker sine cykelbukser efter hver tur.
Den rigtige sadel
Den rette sadel forebygger også siddesår. I mange år kørte cykelryttere med meget smalle sadler pga. vægt og nok også udseende. Men faktisk er der kun én regel – du skal sidde på dine siddeknogler. Hvis sadlen er for smal, så sidder du på mellemkødet og så øger du sandsynligheden for siddesår. Derudover er der andre forhold omkring sadlen (udformning, længde, vinkling, placering frem/tilbage), men sørg for at få lavet en lille opmåling af dine siddeknogler. Det tager 5 min. i en cykelbutik.
Billedet er lånt af Team Rynkeby
Den rette siddestilling
Din siddestilling kan også give siddesår. Derfor bør man overveje en opmåling, så du ikke kun undgår siddesår, men også har den helt rette siddestilling i forhold til din fysik og komfort. I ”gamle dage” skulle vi sidde foroverbøjet med smalle styr. Men det giver både svækkede luftveje og ringede udnyttelse af dine store muskelgrupper.
Husk saddeltræning
Skal du køre et langt løb eller måske en tur over flere dage, så husk god gammeldags saddeltræning. Dvs. længere cykelture hvor du tilvænner kroppen og bagdelen til de mange timer.
Flyt belastningspunktet i din kørestil
En måde at forebygge siddesår er, at udvikle en kørestil, hvor man regelmæssigt skifte belastningspunkt. Eks. ved regelmæssigt at rejse sig i sadlen og sætte sig tilbage på sadlen. Herefter kan du glide frem på sadlen og finde en god position.
Brug buksefedt
Det er dog ikke altid muligt at beskytte mod friktionen med ovenstående tiltag. Derfor kan man supplere med brug af buksefedt (barrierecreme). Buksefedt bruges for at nedsætte gnidningsmodstanden mellem huden og bukserne. En god buksefedt har en sammensætning som gør, at den afhjælper hudirritationer ved at holde huden tør. Det er netop den fugt, der opstår når man sveder, der er årsagen til at huden bliver irriteret. Man kan med fordel anvende cremen både før og efter en cykeltur.
Den buksefedt som vi selv anvender fra Assos
Hold numsen ren og tør
Efter en cykeltur er det vigtigt, at man får vasket og tørret det ømme sted. Det forebygger også siddesår. Undgå at gå længe rundt med dine fugtige cykelbukser efter en tur. Sågar anbefales det, at du benytter løstsiddende tøj imellem cykelture. Specielt hvor du skal cykle flere dage i træk.
Tilsvarende bør man ikke have cykelbukserne på i lang tid inden turen.
Og tilsvarende anbefales det faktisk, at man også vasker bagenden med sæbe før en cykeltur.
Behandling af siddesår
Er du ramt af siddesår er der også flere ting du kan gøre. Husk ovennævnte med tør hud straks efter turen, smør evt. buksefedt og benyt løst tøj efter cykelture.
Du kan have et andet par cykelbukser, som flytter belastningspunktet. Det vil give ro til såret.
Du kan også påføre Klorhexidin til desinfektion af huden efter vask – som alternativ til at smøre med buksefedt.
I sidste ende kan det være nødvendigt at få en dom hos din læge.