Tip #5: Bedre orden i hjemmet

Hjemmesiden indeholder reklamelinks. Det betyder, at nogle af de eksterne links peger på sider, hvor jeg får en lille procentsats, hvis du handler (din pris er ikke højere end normalt). Ingen indlæg er sponsoreret eller eksternt påvirket. Tak til dig som handler via mine links – det giver mig en skilling og lyst til at dele mere uvildig viden med dig!

9 tips til mere kvalitetstid – uden at løbe stærkere

Dette indlæg er en del af vores tips til mere kvalitetstid – uden at løbe stærkere i hverdagen. Gå til hovedindlægget – for at få overblikket – 9 tips til mere kvalitetstid >

De 9 tips hænger sammen med vores online beregner af spildtiden i hjemmet >

Spildtid ved uorden i hjemmet

Spildtid ved uorden i hjemmet dækker eks. over tøj, sko, jakker, spil, reoler, børneværelser, værksted/redskabsrum, viktualierum eller lignende, skabe generelt, sortering til genbrug/genanvendelse mm.

Se andre relaterede tips:

Metoden hedder “5S”

I Lean har vi et værktøj man kalder “5S system og orden”. Det er et værktøj, som en del mennesker har stiftet bekendtskab på deres arbejdsplads.

De 5S’er står for:

 1. Sortering: Sortér alt hvad du eks. har af sko. Sorter i 3 “bunker”:
  Grøn = Anvendes ofte
  Gul = Anvendes engang imellem
  Rød = Anvendes ikke
  Du bør sortere “alt” efter denne metode – men start med én ting af gangen 🙂
 2. System: Find en plads til tingene – eks. dine sko – efter følgende tilgang:
  Grøn = Fast plads der er let at finde og tilgå
  Gul = Find en plads, men den behøver ikke være let at tilgå. Måske i et skab højt oppe eller bagerst i et skab.
  Rød = Du bør overveje at smide ud (eller sælge/give til genbrug). Er du usikker, så læg de “røde” sko i en kasse og sæt dato på. De sko som fortsat er i kassen om ½-1 år – måske nu tid til at sælge/give til genbrug
  Lav den samme sortering med “alt” – men igen – start med én ting.
 3. Systematisk rengøring: Lav en systematik omkring din orden.
  Ovenstående øvelser med punkt 1 og 2 virker kun i en kort periode. Så ændrer moden sig – eller hvad det nu er. Så man bør løbende gennemgå sko, tøj mm.
  Lav en form for aftale med dig selv. Eks. at du gør det hvert år i XX-ferien.
 4. Standardiser: I Lean vil vi gerne mærke op. Kan vi gøre lidt det samme? Måske ikke med tøj – nogle gør det! Vi kan eks. gøre det i værkstedet. Standarder er også, at vi eks. laver en aftale – som nævnt i punkt 3.
 5. Selvdisciplin: Den sværeste disciplin i 5S. At vi fastholder og forbedrer vores 5S-niveau.

Læs mere om 5S på Dansk Lean Forum >

Eksempler på 5S fra hjemmet

9 tips til mere kvalitetstid – uden at løbe stærkere

Læs mere om vores 9 tips til mere kvalitetstid >Tusind tak til dig, som handler via mine reklamelinks. Du betaler ikke ekstra – og jeg får en lille skilling. Det giver mig lyst til at dele mere uvildig viden med dig. Husk at ingen indlæg eller videoer er sponsoreret – og jeg er ikke påvirket af de hjemmesider jeg linker til (derfor er der ofte links til flere hjemmesider).