Tip #9: Mindre spildtid på “skærme” (sociale medier, streaming, TV m.fl.)

Hjemmesiden indeholder reklamelinks. Det betyder, at nogle af de eksterne links peger på sider, hvor jeg får en lille procentsats, hvis du handler (din pris er ikke højere end normalt). Ingen indlæg er sponsoreret eller eksternt påvirket. Tak til dig som handler via mine links – det giver mig en skilling og lyst til at dele mere uvildig viden med dig!

9 tips til mere kvalitetstid – uden at løbe stærkere

Dette indlæg er en del af vores tips til mere kvalitetstid – uden at løbe stærkere i hverdagen. Gå til hovedindlægget – for at få overblikket – 9 tips til mere kvalitetstid >

De 9 tips hænger sammen med vores online beregner af spildtiden i hjemmet >

Spildtid på “skærmtid”

Indrømmet – ja dette punkt er kontroversielt. For spilder vi tiden på skærme? Det er vi nok ikke helt enige om.

Vi har taget punktet om “unødvendig skærmtid” med, for mange klager over for lidt tid. Eksempelvis for lidt tid – til kvalitetstid med familien! Hvis det er tilfældet, så bør man også kigge på egen unødvendig skærmtid.

Vi er afhængige af skærmtid

Menneskers hjerne hungrer efter information. Det ved Facebook, Instagram m.fl. Derfor er de også konstrueret til at dækket det behov. Og derfor har vi meget svært ved at slippe dem!

Derfor er det også reelt naturstridigt for os, at vi kigger lidt ud af vinduet i stedet for at gå på telefonen. For her får vi dækket et større behov.

Skærmtid går ud over vores sociale liv, søvn mm.

Da Apple kom med deres Iphone i 2007 vidste vi nok ikke, hvad det reelt var der ventede os.

Forskellige undersøgelser viser skræmmende tal:

  • Teenagere bruger op til 6 timer om dagen* på skærme – 6 timer!
  • Voksne er nok ikke meget bedre…

*Ifølge Sundhedsstyrelsen

Hvor mange timer spilder du på UNØDVENDIG SKÆRMTID om dagen…om ugen…om året?

Virkeligheden er, at den lette tilgang til underholdning og information trækker tungt i os. Men det går ud over:

  • Vores sociale liv. Kender du ikke det med, at du er til et selskab – og flere er på telefonen? Hvad sker der for os? Vi har forsøgt med et “mobilhotel” >
  • Stress. Skærmtid belaster den samme del af hjernen som kontorarbejde. Så når voksne mennesker mener, at de slapper af med nyheder, sociale medier osv. på en skærm, så passer det ikke. De fastholder hjernens aktivitetsniveau i samme del af hjernen, som de lige har belastet en hel arbejdsdag. Det fremmer stress!
  • Vores søvn. Skærmtid er meget skidt for vores søvn – specielt hvis den foregår de sidste par timer inden vi skal sove. Alligevel – og selv om vi ved det – så ser vi TV, gamer eller surfer på telefonen lige indtil vi skal sove. Måske falder vi i søvn (ikke altid) – men vi får en ringere søvn. Læs mere om stress og søvn >
  • Vores helbred. Vi skærer gerne ned på den livsvigtige motion for at være på “skærmen”. Det er en katastrofe! Læs mere om motion >
  • Kvalitetstid med venner og familie
  • mm.

Gør noget – nu!

Det er ikke svært. Men du har fået en vane – som du skal ændre. Og at ændre en vane kræver ændret adfærd.

Så overvej eks. følgende:

  • Fjern dette lette adgange til eks. Sociale Medier fra forsiden på din telefon – så du lige skal klikke to gange – og måske nå at stoppe op! Måske lav en skærm du skal swipe forbi – hvor der står STOP OP!
  • Læg en begrænsning ind i forbrug af eks. sociale medier på din telefon – så telefonen siger stop
  • Som børnene får (eller burde få) grænser for skærmtid, så læg grænser for din egen gaming og TV-forbrug

Og gør noget andet!

  • Gå eller løb en tur – og mærk forskellen!
  • Læg et puslespil
  • Læg en bog
  • Drik en kop kaffe med en nabo eller ven

9 tips til mere kvalitetstid – uden at løbe stærkere

Læs mere om vores 9 tips til mere kvalitetstid >



Tusind tak til dig, som handler via mine reklamelinks. Du betaler ikke ekstra – og jeg får en lille skilling. Det giver mig lyst til at dele mere uvildig viden med dig. Husk at ingen indlæg eller videoer er sponsoreret – og jeg er ikke påvirket af de hjemmesider jeg linker til (derfor er der ofte links til flere hjemmesider).